PROIZVODNJA KORNIŠONA NA OTVORENOM

PROIZVODNJA KORNIŠONA NA OTVORENOM

Kornišoni su sa ekonomskog aspekta gledano vrlo važna povrtarska kultura. Proizvodnja ovog povrća u najvećoj meri je povezana sa prerađivačkom industrijom koja je u Srbiji,nažalost, prilično nestabilna. Zbog činjenice da je otkup kornišona nesiguran a cena još nesigurnija,ova kultura u Srbiji veoma...

7b4c5fe0-8b00-421d-87bb-69ac8cdae26e.jpg

CRNI KOREN I BELI KOREN

U livadskoj flori južne i srednje Evrope, proširen je rod Scorzonera sa oko 100 vrsta, a Sc. Hispanica, od koje potiče povrtarska kultura crni koren, najviše je raširena u Španiji. U srednjem veku, c...

fab92475-1e76-4272-8544-fecf7711c406.jpg

ENDIVIJA

Divlja vrsta Cicborium pumilum Jacq., od koje je nastala endivija, raširena je u Sredozemlju i južnoj Aziji. Stari Egipćani, Grci i Rimljani vrlo je rano koriste kao povrće. Po srednjoj i severnoj Ev...